Ilarin kuulumisia

SJK-junioreiden tiedustelutrio käväisi Milanossa ja käytti ajan ja paikan hyödyksi tapaamalla Ilari Kangasniemen Interin nuorten harjoituskeskuksessa Niguardan kaupunginosassa. Harjoituskeskuksesta käytetään nimeä Interello Konami mutta myös entisen Inter- ja maajoukkuepelaajan Giacinto Facchettin nimeä käytetään harjoituskeskuksen yhteydessä.

SJK-junioreiden Board of Advisorsin jäsenet Hannu Latva-Mäenpää ja Jukka Saarijärvi tapaamassa Ilari Kangasniemeä

Ilari kertoi aloittaneensa futiksen Sepsissä mutta vaihtoi SJK:hon kymppivuotiaana. Lajivalikoimassa oli myös koripallo Lapuan Korikobrissa. Alakouluaikoina ei hänellä ollut pienintäkään ajatusta ammattilaisuudesta mutta pikku hiljaa tavoitteellisuus lisääntyi omasta halusta, pelipaikan vaihdosta topparin tontille sekä valmentajien kannustuksesta. Erityiset kreditit Ilari antaa Haanpään Eskille.

Valinta ja peliaika poikamaajoukkueissa palkittiin kutsulla Interin testileirille, eikä siellä tarvinnut käydä kuin kerran viime joulukuussa. Sen jälkeen jo tammikuussa käytiinkin uudelleen Milanossa vanhempien kanssa allekirjoittamassa sopimus. Ensimmäisen Inter-viikon äiti oli mukana ja molemmat vanhemmat ovat menossa lähiaikoina joksikin aikaa Milanoon. Kavereita ei ole käynyt mutta yhteyttä Ilari pitää heihin lähes päivittäin Snapchatillä. Hänen omat lomansa ovat melko vähissä. Jouluna ja kesällä. Maajoukkuekomennusten aikaan muu joukkue harjoittelee mutta yhtään Interin peliä ei Ilarilta ole jäänyt väliin maajoukkuereisujen takia. Muutenkin hän on ollut avauksessa kaikissa Interi U17-joukkueen otteluissa, pelannut täydet ysikymppiset ja ovat voittaneet tähän saakka kaikki.

Vaikka kavereita Seinäjoelta ei ole vaivaksi asti Milanossa käynyt, löytyy kaupungista kuitenkin todella hyvä kaveri. Saattaa kuulosta oudolta, että hän on AC Milanin pelaaja. Mutta hän on suomalainen, HJK:n kasvatti, Suomen U17-joukkueen toinen toppari Axel Sandler. Viikoittain kaverit tapaavat joko Milanon keskustassa tai jommankumman harjoituskeskuksen lähistöllä. Toki joskus seurakin järjestää futiksen ulkopuolista aktiviteettia. ”Kerran mentiin joukkueen kanssa teatteriin. En ymmärtänyt yhtään mitään…”

Kielitaidon oppiminen on kuitenkin lähes jokapäiväinen parituntinen Ilarille ja muille ei-italialaisille. Montaa heitä ei ole: Espanja, Latvia ja Marokko. Futissanasto on opittu ja opitaan harkoissa mutta varsinaisilla kielentunneilla opetellaan vierasta kieltä kuten missä tahansa koulussa. Lisäksi Ilari opiskelee suomalaisessa nettilukiossa. Italian kielen oppiminen on välttämätöntä, koska Välimeren maissa tunnetusti englannin osaaminen ei ole kovin yleistä.

Ilari asuu seuran sisäoppilaitoksessa, jossa tapahtuu myös opiskelu ja ruokailu. Klo 7.30 herätys ja aamupala, italian tunnit klo 8 – 10, sitten nettilukio tai harjoitus riippuen päivästä, pari tuntia lepoa ja toiset harkat. Ruoka on Ilarin mukaan melko yksipuolista; pastaa, juustoa ja kastiketta vähän eri muodoissa. Kerran ehkä kahteen viikkoon on pizzapäivä. Herkkuja kämpille ei saa viedä. Tässä asiassa Ilarin omatunto ei ollut ihan puhdas… Penaltia voi tulla esim. myöhästymisistä ja muista harkkoihin, kokoontumisiin ja varusteisiin liittyvistä rikkomuksista. Näistä Ilarilla oli selkeä visio: ”En ole kokeillut, enkä aiokaan.” Seura maksaa pientä palkkaa, mutta Ilarin mukaan rahaa ei oikeastaan tarvitse, koska asuminen, ruokailu, kulkeminen ja vaatteet tulevat ilmaiseksi seuralta.

Interin U17-joukkueella ei montaakaan pitkää vieraspelimatkaa ole. Osa on hyvinkin lähellä; AC Milan, Monza, Atalanta. Torino/Juventus on kohtalaisen lähellä mutta se pelaa jostakin syystä toisessa lohkossa.

Ajokortti-ikä lähenee, mutta kortin ajamiseen Italiassa Ilarilla on selkeä mielipide: ”Ei varmasti tule tapahtumaan Italiassa!!”  Haastattelijan röyhkeään kysymykseen tyttöystävästä miehellä on sama selkeä vastaus: ”Ei jäänyt Suomeen eikä ole täälläkään.”  Näyttää siltä, että nuorukainen on tosissaan calcion kanssa.  Molte grazie, Ilari.