Urheilutoimenjohtajan tilannekatsaus

Vuosi sitten meillä oli ensimmäinen sarjakausi, kun kaikki nuorisourheiluvaiheen ikäluokat saavuttivat paikkansa omissa liigoissaan. Käytännössä joukkueet pääsivät siis pelaamaan kovimmissa mahdollisissa sarjoissa ikäluokissaan. Ilokseni voin kertoa, että sama temppu toistettiin tällä alkaneella kaudella. Ikäluokat saavuttivat paikkansa joko viime kauden menestyksen perusteella, tai tämän talven aikana karsintasarjojen kautta. Näihin sarjoihin pääsemällä varmistamme pelaajillemme riittävän haastavien otteluiden pelaamisen kauden aikana. Onnittelut pelaajille ja joukkueiden taustoille. Liiga pohjoisen otteluiden lisäksi olemme tällä kaudella mukana Huuhkaja- ja Helmariliigoissa, joissa pelaamme myös maan kärkijoukkueita vastaan. Nämä tapahtumat toimivat oivana mittarina harjoiteltujen asioiden toteuttamiseen. Mainittakoon, että 2012 syntyneet pojat saavuttivat Huuhkajaliigan ylemmässä alkusarjassa mitalin. Alkusarjan pronssin myötä varmistui paikka joulukuussa pelattavaan kansainväliseen turnaukseen.

Seuran pelaajapolkuja on kehitetty jatkuvasti ja ne alkavat kestää vertailun kansallisesti. Pelaajilla on mahdollisuus sekä harrastaa että kilpailla monella tasolla seurassamme. Poikien puolella tekninen muutos pelaajapolulla tapahtui alkaneelle kaudelle, kun P17 joukkueen, tuttavallisemmin B-junnujen, toiminta siirtyi takaisin SJK-junioreiden hallintaan. B-junioreiden jälkeen pelaajapolku jatkuu SJK Akatemian joukkueissa miesten valtakunnallisissa sarjoissa, tai SJK-junioreiden puolella alueellisessa Nelosessa. T18 ikäluokka pelaa alkavalla kaudella myös kahta sarjaa, eli valtakunnallista tyttöjen Ykköstä ja alueellista Kakkosta. Nämä sarjat toimivat osaltaan ponnahduslautana naisten joukkueeseemme. Kuortaneen lukiossa ”jalkapallolinjalla” opiskelee ja valmentautuu tällä hetkellä jo kymmenen pelaajaa, jotka pelaavat tyttöjen tai naisten sarjoissa. Tavoitteemme on jatkuvasti kehittää tätä toimintaa ja mahdollistaa pelaajille oman huippunsa tavoittelu.

Yksilötasolla saavutimme uskomattoman hienoa menestystä kuluneen kauden aikana. Kirkkaimpina onnistumisina mainittakoon kasvattiemme Oskari Väistön valinta Palloliiton koko Läntisen alueen poikapelaajaksi, sekä viimeisimpänä Ilari Kangasniemen siirto Italian suurseura Inter Milaniin. Suuret onnittelut molemmille.

Seurassa on alkavalle kaudelle muutettu hieman valmentajien työnkuvia. Paavo Valakari on ottanut vastuun päätoimisesti naisten edustusjoukkueesta. Paavoa tukee valmennuksessa Jesse Koskela, joka toimii seurassa Talent-valmentajan roolissa tyttöjen puolella noin puolet työajastaan. Tämän lisäksi Jesse tukee tyttöjen nuorisovaiheen ikäluokkien valmennusta viikoittain joukkueiden arjessa.

Esa Haanpää vastaa lapsivaiheen valmentajien tukemisesta Junioripäällikön roolissa. Tämä panostus lapsivaiheen ikäluokkiin näkyy jo nyt valmennuksen laadun nousemisena joukkueiden arjessa. Tämä on todella tärkeää, jotta harjoitukset ovat pelaajillemme riittävän haastavia, ilmapiiriltään hyviä ja mahdollistavat runsaasti liikettä, sekä pallokosketuksia.

Valmennusosaamisemme on kehittynyt jatkuvasti. Yhtenä mittarina pidämme luonnollisesti valmentajiemme koulutustasoja. Tavoitteemme on, että kolmasosalla valmentajistamme on UEFA tasoinen koulutus. Tällä hetkellä luku on 28 %, eli vaikka olemme hyvällä tiellä niin matkaa tavoitteeseen on edelleen. Seurassamme toimii tällä hetkellä aktiivisesti yhteensä 131 valmentajaa.

Seuramme sai mahtavan tunnustuksen, kun SJK-juniorit valittiin vuoden seuraksi Palloliiton läntisellä alueella. Valintaan on osaltaan vaikuttanut seuran määrätietoinen ote toteuttaa määrittelemiään kehitystavoitteita. Erittäin iso kiitos tästä kuuluu kaikille SJK pelaajille, toimijoille, yhteistyökumppaneille, työntekijöille ja muille seuran sidosryhmille. Tämä tunnustus on saavutettu ennen kaikkea yhdessä.

Seuran entinen puheenjohtaja Jukka Saarijärvi palkittiin oikeutetusti Palloliiton Respect palkinnolla monivuotisesta työstään seuran eteen. Lisäksi Jukka sai Pohjanmaan Urheilugaalassa elämäntyö- palkinnon. Voi todeta, että nämä palkinnot menivät täysin oikeaan osoitteeseen. Seura on erittäin kiitollinen siitä työstä mitä Jukka on tehnyt lasten- ja nuorten jalkapalloharrastuksen eteen alueellamme. Rooleja on ollut monia: valmentaja, hallituksen jäsen, kouluttaja, talonmies, organisaattori, kuuluttaja, hallituksen puheenjohtaja muutaman mainitakseni. Iso kiitos Jukka!

Seura ei ole ikinä valmis. SJK-junioreiden hallitus on aloittanut seuraavan strategiakauden suunnittelun. Haluamme myös jatkossa toimia laadukkaan seuratoiminnan suunnannäyttäjänä alueellamme. Palloliitossa rakennetaan myös uutta strategiaa tällä hetkellä ja seura kuunteleekin herkällä korvalla lajiliiton viestejä. Tulevaisuus näyttää hienolta ja erittäin mielenkiintoiselta. Toimintaa on edelleen mahdollista kehittää monella tasolla. Kuluvan kauden aikana strategiat siis rakentuvat ja niistä viestitään kattavasti myöhemmin.

terveisin,

Jyri Hietaharju