HJK:sta mestari – SJK kuudes

T15-ikäluokan Laura Kalmari SM-lopputurnaus päättyi Helsingin Jalkapalloklubin voitonjuhliin OmaSp Stadionilla. Klubi voitti loppuottelussa toisen helsinkiläisen, eli Valtti/United YJ:n nukasti, mutta varsin ansaitusti. Oikeastaan kovimman työnsä Joonas Sareliuksen valmentama joukkue joutui turnauksessa tekemään lauantain välierässä, jossa se kaatoi jatkoajan lopussa syntyneellä maalilla pronssia napanneen kouvolalaisen FC Peltirummun 1-0.

Finaalin voittomaali syntyi ottelun 10. minuutilla HJK:n saatua Valtti/United YJ:n maalista katsottuna oikealta vapaaporkun. EHkä hieman yllättäen Kerttu Sarelius laukoi pallon komeasti takatolpan vierestä sisään ja juhlat olivat valmiit.

Pronssiottelu FC Peltirummun ja FC Espoon välillä kulki aika lailla samalla juonella kuin joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen alkulohkovaiheessa. Silloin numerot olivat Tuomas Ahon valmentamalle joukkueelle 4-2. Tällä kertaa pronssit irtosivat 2-0 -voitolla. Myös tässä kamppailussa nähtiin avausmaali 10. peliminuutilla Jessica Tarenin tekemänä. Kouvolalaisten toisen osuman viimeisteli 44. peliminuutilla Nanna Hyyrynen.

Voi kai väittää, että HJK ansaitsi mestaruutensa, sillä se ei hävinnyt ainuttakaan ottelua turnauksessa ja sen maalierokin kirjattiin 24-2. Vain Nurmijärven Jalkapalloseura ja SJK-juniorit onnistuivat tekemään maalin Klubin verkkoon turnauksessa.

Finaalin voittomaalin viimeistellyt Kerttu Sarelius voitti myös maalikuningattaren tittelin viimeisteltyään turnauksessa kahdeksan maalia. Toinen klubitar, Milja Kiviranta, onnistui seitsemän kertaa. Kolmantena pörssissä oli FC Espoon Jelena Todoshchenko kuudella osumallaan.

Sijoitusotteluissa Ei dramaattisia yllätyksiä oikeastaan nähty. Koko turnausta ajatellen suurin yllättäjä oli eittämättä emäntäjoukkue SJK-juniorit. Ennakko-odotukset eivät olleet järin korkealla, mutta sitkeästi puolustamalla ja paikkansa hyödyntäen joukkue taisteli itsensä ensin kahdeksan sakkiin ja taipui lopulta kamppailussa 5. sijasta vasta rankkareilla Palokan Riennolle maalittoman peliajan jälkeen 4-2.

Todella monet joukkueet pelasivat aivan erinomaista jalkapalloa. Mestarijoukkue HJK oli varmasti se paras ryhmä. Sareliuksen suojateista löytyy kokoa, kovuutta, nopeutta ja taitoa. Huonoja ryhmiä eivät suinkaan olleet esimerkiksi Valtti/United YJ tai FC Peltirumpukaan. Mitalikolmikko taatusti ansaitsi jalometallinsa näissä kisoissa.

Epäilemättä joillekin joukkueille turnaus oli myös pettymys, sillä niinhän se menee, että vain yksi voi viedä mestaruuden.

Laura Kalmari SM-lopputurnaus palveli myös monin eri tavoin suomalaista jalkapalloyhteisöä. Maajoukkuevalmentajat tarkkailivat pelaajia, erotuomarit puolestaan nuoria oikeudenjakajia. Samalla käytiin vuorovaikutteista keskustelua niin valmentajien kesken kuin tuomareiden ja tarkkailijoidenkin välillä. Tuonnempana on luvassa videohaastattelut sekä maajoukkuevalmentaja Pekko Söderströmin, että erotuomarikouluttaja Toni Pohjoismäen kanssa.

Järjestävälle seuralle vuoden 2021 Laura Kalmari SM-lopputurnaus oli voimainponnistus, mutta myös mieluisa ja onnistunut tapahtuma. Seinäjoella pystyttiin tarjomaan kerrassaan huimat olosuhteet, sillä kentät olivat priimakunnossa nurmen osalta. Harvoin juniorijoukkueet liioin pääsevät pelaamaan niin hulppeissa olosuhteissa, mitä OmaSp Stadion tarjoaa. Oikeastaan kaikki meni palautteen mukaan mukavasti. Mieluusti tätä kutsuisi "Kaikkien aikojen Kalmariksi".

Myös turnauspäällikkö ja SJK-junioreiden joukkueenjohtaja Jussi Koskinen myhäili tyytyväisenä päätöspäivän jälkeen.

– Järjestelyt toimivat täydellisesti. Kelit suosivat. Joukkueet taustoineen olivat hyvällä ja positiivisella hengellä mukana turnauksessa. Oma joukkue nosti tasoaan koko turnauksen ajan ja kuten SJK:n podcastissa sanoin, jos jokainen pelaa tähänastisen futisuransa parhaat pelit niin olemme tyyvyväisiä, näin tapahtui ja sijoitus 6:s SM-lopputurnauksessa, ei voi olla muuta kuin tyytyväinen, hehkutti Koskinen.

Turnauksen kaikista otteluista tulee kuvagalleriat osoitteeseen https://sjkjuniorit.kuvat.fi/kuvat/2021/

Finaalin kuvasetti

Sunnuntain sijoitusottelut15.-16. EuPa/MuSa YJ v NJS 2-313.-14. WFA/BK-48 YJ v HJS 0-311.-12. Ilves v KPV 6-4 ja09.-10. TPS v KuPS 2-107.-08. PEPO/IPS YJ v ONS 0-205.-06. PaRi v SJK-juniorit 0-0 rp 4-203.-04. FC Espoo v FC Peltirumpu 0-201.-02. HJK v Valtti/United YJ 1-0

Linkki 1