Lisää Liverpoolia retkeläisille

Päivä 3 – Liverpool

Käsittämätön juttu, mutta torstaille ei ollut ohjelmassa lainkaan jalkapalloa. Onneksi sentään matkanjohtajana toiminut Jukka pelasti tilanteen tekemällä laadukkaan matkasuunnitelman jo ennen reissua.

Liverpoolin keskusta on kohtuullisen vilkas ja kuten kaikista maailman suurkaupungeista, sieltäkin löytyy ostoskeskusta miltei joka makuun.

Alun perin tarkoitus oli käydä Anfieldilla Liverpoolin superstoressa, mutta kun hiukan selaili Google Mapsia, saattoi huomata, että keskustassa oli tarjolla saman firman puoti osoitteessa Liverpool 1. Ironista tai oivaltavaa, mutta kilpailevan jalkapalloyhdistyksen, Evertonin, kaupan nimi oli siinä lähistöllä Everton 2. Ainakin ovat ymmärtäneet asemansa kaupungissa.

Sanoihan toki yksi Evertonia kannattava taksikuski hiukan happamansävyisenä, että ”nykyisin Anfieldillä kuulutetaan, että ottelun alku siirtyy, koska seuran kannattajia tuova lento on hiukan myöhässä”. Tällä hän viittasi siihen, että Liverpoolia kannatetaan ympäri maailmaa enemmän kuin Evertonia. Se pitää varmasti myös paikkansa.

”Tunnelma kaupungissa on valitettavasti muuttunut. 80-90 –luvuilla me seurojen kannattajat menimme samoilla junilla Wembleyn finaaleihin kun pelasimme vastakkain. Kaksi veljeäni kannattaa Liverpoolia. Nyt taas ollaan menossa väärään suuntaan ja tappeluita tulee. Se ei johdu seuroista niinkään, vaan yhteiskunnasta ja sen tilasta”, samainen asioita mainiosti pohtivat scouser arvioi kertoen, että myös Evertonin FA Cupin vierasottelussa Millwallia vastaan nähtiin puukotustapaus.

”Nämä jutut juontavat vuosien ja vuosikymmenten taakse. Me emme tosiaan pidä Millwallista, eivätkä he meistä”, hän vielä vahvisti tilanteen.

On aivan totta, että vihanpito eri seurojen kannattajien välillä pyrkii taas nostamaan päätään, mikä saa mielen aika apeaksi. Ei sen niin kuuluisi olla. Sen pitäisi olla kuten oli Huddersfieldissä. Siellä Wolvesin fanit joivat oluensa sovussa kotijoukkueen kannattajien kanssa samassa stadionin viereisessä pubissa ilman soraääniä.

Palatakseni vielä tuohon Liverpoolin superstoreen. Sinne olisi kyllä sujuvasti jäänyt koko matkakassa ja luottokortin kate, mutta onneksi matkatavaroiden tilanne rajoitti mielivaltaisia hankintoja ja mukaan lähti vain paita kullekin perheen miespuoliselle edustajalle ja muutama jääkaappimagneetti.

Shoppailun jälkeen päästiin sitten itse päivän epistolan pariin, eli siirryttiin Albert Dockille, upeasti entisöityyn satamaan, missä sijaitsi myös The Beatles Story -museo. Jos Liverpoolissa retkeilee, eikä ole tuolla käynyt, niin suosittelen kyllä pistäytymään. Enemmän siinä uutta oli nuoremmalle reissulaiselle, eli Olli-Matille, kuin paatuneelle hardcore fanille, Jukalle.

Kuvat, tarinat ja memorabilia veivät mennessään, eikä se mikään ihme ollut, että siellä livahti helposti puolitoista-kaksi tuntia taivastellessa Beatlesien suosion käsittämättömiä mittasuhteita.

Ja tähän vielä Jukan loppukaneetti…

Päivä oli tyypillinen englantilainen päivä. Vettä satoi, tuuli, mutta ilta Jawbone-pubissa Ommin kanssa oli mukava. Soiteltiin grammarista levyjä periaatteella ”muistakko tätä?”

Kuvagalleria 28.02.2019 Liverpool

Linkki 1