Ysiseiskojen vahva vire jatkui

”Kun on vauhtiin päästy niin antaa mennä vaan”. Nämä laulunsanat tulivat mieleen, kun katseli sunnuntaina iltapäivällä Ketturämäkön kentällä TP-Seinäjoen ysiseiskojen ottelun alkuhetkiä aluesarjan kamppailussa pietarsaarelaisen FF Jaron ikätovereita vastaan. Perjantain voitokkaan GBK-ottelun vauhdikas ja taidokas meno saatiin hienosti siirrettyä seuraavaan otteluun. Loppulukematkin olivat samat eli 4-0 kotijoukkueen hyväksi. Avausjakson jälkeen tilanne oli jo loppulukemien osoittama, mikä puolestaan kertoo siitä, ettei toisella jaksolla enää kaikki ollut kohdallaan.TP-Seinäjoki aloitti ottelun miehistöllä, jossa maalinsuulle asteli edellisessä ottelussa huilannut Jaakko Uusitalo. Puolustuslinja oli koottu perin juurin tutuista nimistä: Nicolas Kotamäki – Teemu Kukkanen – Ville Viita – Joonas Sundman. Eikä loppuosakaan avauskokoonpanosta tarjonnut yllätyksiä viime aikoina totuttuun kuvioon. Laitalinkeiksi asettautuivat Topias Syrjälä ja Joonas Lepistö, keskikentälle parivaljakko Iiro Kiviluoma & Valtteri Leppänen, kymppipaikalle Joni Vähämaa ja kärkeen Antti Palomäki.Oranssipaitaisen kotijoukkueen vahva alku toi tilanteina solkenaan. Jo toisella minuutilla Joni Vähämaa laittoi pallon jo maaliviivalle asti Joonas Sundmanin hyvästä ja pitkästä vapaapotkusta. Avausmaali nähtiin jo viidennellä peliminuutilla, kun Antti Palomäki laukoi yläpesään kovasta vauhdista saatuaan hienon vapauttavan syötön Joni Vähämaalta. Jo seuraavalla minuutilla Joni oli taas esillä, kun oli hänen vuoronsa rivakasta vauhdista tykittää pallo hivenen yli Jaron maalipuiden. Tässä vaiheessa TP:n peli oli perjantain kaltaista. Vauhtia piisasi riittämiin ja syöttöpeli oli oivaltavaa.TP viljeli ottelun alkupuolella runsaasti pitkiä pystypalloja liukkaille kärjilleen. Kun kamppailtiin avausjakson 17. minuuttia, Joni Vähämaa oli taas irti Jaron puolustukselta saatuaan läpisyötön Joonas Lepistöltä. Hyvä kärkituikkaus meni kuitenkin maalivahdille.Isäntien 2-0 osuma syntyi 21. minuutilla, kun Antti Palomäki maalasi jo toistamiseen. Kaukolaukaus meni sisään lopulta maalivahdin nyrkkeiltyä viuhuvan pallon väärään suuntaan. Pari minuuttia kiihkeää TP:n yritystä lisää ja Joni Vähämaa sai vihdoin palkinnon mahtavasti sujuneelle pelilleen laittamalla pallon sisään aivan maalin edestä. Joni seurasi hyvin Antin vasemmalta laidalta vetäisemän kaukolaukauksen. Lukemat olivat 3-0 ja Jaron poikien päät alkoivat painua.Ottelun lopullinen ratkaisu koettiin 25. minuutilla, kun Antti Palomäki teki päivän kolmannen maalinsa rankkaripilkun tuntumasta. Tilanteen kehitteli Nicolas Kotamäki hyvällä nostolla maalille.Jarolla oli avausjaksolla vain yksi maalintekopaikaksi luokiteltava tilanne. TP-Seinäjoella niitä oli yhtenä sarjana. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana olisi voitu hyvinkin tehdä kolme maalia, mutta vain yhteen saatiin tyytyä. Ottelun ratkaisi kuitenkin kymmenen minuuttia ennen taukovihellystä käynnistynyt kolme maalia tuottanut noin neljän minuutin jakso.Toiselle jaksolle pruukilaiset tekivät pari vaihtoa. Tommi Luopajärvi päästi Topiaksen lepovuoroon ja samoin teki Matti Lähde Iiro Kiviluoman kanssa. Tommi meni kärkeen Jonin paikalle, kun viimeksi mainittu otti Topiaksen vapaaksi jättämän laitalinkin paikan.Jaro sai toisen jakson alkupuolella vihdoin vähän otetta peliin. Tämä todettuna niin, että paino on aika vahvasti sanalla: vähän. Jaakko Uusitalo viimeisenä lukkona hoiteli tyylikkäästi Jaron puolustuksen läpi lipsahtaneet lähentely-yritykset.Kun toista jaksoa oli pelattu kymmenisen minuuttia, päästettiin irti vaihtopenkillä siihen asti pelihalujaan kasvattaneet Mikael Kangas ja Henri Heittola. Antti ja Joni menivät tässä vaiheessa kentän laidalle lataamaan paristojaan. Samat temput tehtiin 18. minuutilla, kun Nicolas ja Valtteri tulivat pois. Kentälle juoksivat Iiro ja Topias. ”Topsu” otti tällä kertaa Nicolaksen paikan oikeana laitapakkina.Toinen jakso oli sekavaa peliä. Avausjaksolla onnistuneet pystypallot jäivät lähes kokonaan pois, eikä lukuisista vapaapotkuistakaan siunaantunut sen kummempaa, kun kärjen liike jotenkin hiipui. Toki jo selvässä johtoasemassa se on inhimillisen luonnollistakin. Vastuuvalmentaja Jari Kujala totesikin osuvasti kamppailun jälkeen, että eka jakso oli kuin perjantain GBK-matsin toisinto, mutta toisella jaksolla kierrokset tippuivat ja syöttösuunnat katosivat. Jari terästi pojille, että olisi kyllä ollut kivaa, jos koko peli olisi pelattu kunnolla ja sitä kautta kehitetty itseään. Erityiskiitokset Jari antoi maalivahti Jaakko Uusitalolle, joka toisen jakson alussa esitti muutaman hyvän pelastuksen. Hän piti nollat, kiitos siitä!TP:n joukkueesta ei voi oikeastaan ketään muuta kuin maalivahti-Jaakon nostaa erityisesti esiin. Kaikilla muilla jäi hivenen parannettavaa kokonaisesitykseensä. Se arvio on helppo nähdä, kun muistelee miten perjantain ottelussa peli kulki alusta loppuun. Puolustus pelasi kaiken kaikkiaan virheettömästi. Teletappimiehet Topias ja Joni olivat kyllä vauhdikkaalla pelipäällä ja menestyivät myös kaksinkamppailuissa huomattavan isokokoista vastustajaa vastaan. Eikä koskaan tietenkään voi moittia miestä, joka tekee kolme maalia. Antilla oli sunnuntaina jyvä kohdallaan.Ottelusiirtojen seurauksena TP:n ysiseiskojen aluesarjakoitokset jatkuvat tiiviillä rytmillä. Jo keskiviikkona on vastassa Vaasan Palloseuran juniorien Musta –joukkue ja perjantaina saman seuran ysikasien joukkue. Molemmat ottelut pelataan Ketturämäkön kentällä.