Jozef Lomski P2012-joukkueen vastuuvalmentajaksi

Millainen on taustastasi valmentajana ja miten tähän on tultu?

Kuuluin aikanaan poikamaajoukkue rinkiin ja pääsin AIK Fotboll (Tukholma) akatemian harjoituksiin mukaan. Leiri meni hyvin ja valmentajat sanoivat kutsuvansa minut takaisin otteluruuhkien jälkeen, mutta jouduin nivelsiteiden korjausleikkaukseen ja leikkauksesta tullut sairaalabakteeri vaurioitti nilkkaani riittävän paljon etten voinut enää pelata kilpa- ja huippu-urheilutasolla.

Tästä alkoi valmennusurani Aurajoen Urheilulukiossa pitämällä aamuharjoittelua maajoukkue- ja liigapelaajille sekä ja samalla niin TPS kuin FC Inter pyysivät minua mukaan valmentamaan. Pidin muutaman vuoden taukoa ja aloitin TPS:ssä 13 -vuotiaiden TPS poikien valmentajana, mutta myös Miesten 3-divisioonassa (RAiPS) valmentajana.

Pidän yhtenä vahvuutenani valmentajana juuri sitä, että pääsin nuorena seuraamaan ja oppimaan huippuosaajilta kuten Tommy Lindholm, Veijo Wahlsten, Timo Sinkkonen yms.

Voisi sanoa, että olen nuoresta iästäni huolimatta kokenut valmentajana enemmän mitä moni koko uransa aikana. Menestystä on tullut niin SM-mitaleilla aina sarjanousuihin ja kuin potkuihin ammattivalmentajana. Tämän lisäksi olen toiminut kouluttajana TPS:n koordinoimassa SWU- Lounassuomalaisten jalkapallo seurojen yhteistyöhankkeessa.

Valmentajakoulutukseltani olen B-valmentaja (Palloliitto) lisäksi olen Liikunnanohjaaja (AMK) (Suuntautumisopinnot Urheiluvalmennus (ammattivalmentajatutkinnon laajuus = 4-taso> korkein taso 5.) Seuraava koulutus minkä käyn on A-valmentaja tutkinto.

Mitä olet valmentanut viime vuodet?

Viimeisen kahden vuoden aikana olen valmentanut Opetus ja kulttuuriministeriön seurakehitystuella Järviseudun nuoria tarjoten heille ammattimaisen ympäristön kilpaurheilun toteuttamiseen, mikä muuten olisi haastavaa pitkien etäisyyksien takia. Joukkueeseen kuuluu Lappajärven ja Evijärven tyttöjä- ja poikia. Joukkueet pelaavat P13 Taso-1 sarjaa sekä P14- Taso 2. Joukkue on pärjännyt hyvin nousten ensimmäisen vuoden aikana Taso-sarjaan ja nyt olemme vielä ns. mitalipeleissä mukana.

Ennen valmensin GBK: n miehiä miesten 2 divisioonassa kolme vuotta, B-poikia kanssa juhlimme nousua SM-sarjaan, ja 15- vuotiaiden poikien kanssa pääsimme Kai Pahlman SM-lopputurnaukseen. Toimin samalla seurassa valmennuspäällikkönä useamman vuoden. Olen myös toiminut talenttivalmentajana niin poikien kuin tyttöjen parissa.

Millaisena näet Etelä-Pohjanmaan alueen jalkapallon tilan?

Koko Pohjanmaan alueen jalkapallo on minulle tuttua. SJK: n miehet ovat pärjänneet hienosta kuten myös VPS. Lisäksi SJK:lla on kaksi pelaajakehitysjoukkuetta miesten divareissa. Vain yhdellä tai kahdella muulla Veikkausliiga joukkueella on vastaavanlaiset joukkueet, mutta ei kuitenkaan oman organisaation alla. Myös lukio- ja sen tuoma harjoittelu Kuortaneen Urheiluopistolla antaa erinomaisen polun kohti näitä joukkueita ja maajoukkueryhmityksiä.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että tuonne päästäkseen, tulee olla lahjakas ja motivoitunut harjoittelusta, mutta myös koulut tulee hoitaa hyvin.

Nähtyäni viimeiset kaksi vuotta EULA YJ:n kautta minkälaista juniorijalkapalloa pelataan 12-14 vuotiaiden sarjoissa ja minkälaisia pelaajatyyppejä alueelta löytyy, niin lahjakkuutta on ja paljon. Mutta koska etäisyydet ovat isot, on vaikeata aina tarjota laadukasta ja motivoivaa toimintaa. Olenkin mieltä, että yhteisössä on voimaa. Meidän valmentajien ja seurojen tulisi verkostoitua ja tehdä yhteiset suunnitelmat oman kilpa- ja harrastetoiminnan lisäksi siitä, miten me yhdessä voisimme rakentaa yhteistä unelmaa ja polkua kaikille tyttö- ja poikapelaajille yhteisesti. Oli sitten päätähtäin ammattilaisuus tai harrastefudis.

Mitä asioita painotat valmennuksessasi tulevalla kaudella?

Olen aina ollut henkeen ja vereen yksilönkehittäjä. Valmentaessani /opettaessani nostan yksilöt esiin ja korostan aina pelinlukutaitoa, eli ymmärrystä siitä miksi, mitä ja milloin kannattaa kentällä tehdä. Tulen jalkapallohullusta perheestä, missä molemmat nuoremmat veljeni ovat pelanneet kansallisella huipulla ja edustaneet Suomen maajoukkueita. Pelatessani harjoittelin aina tavoitteellisesti ja tämä näkyy myös valmennuksessani niin kentän laidalla kuin kentällä.