SJK – Alueellinen valmennusosaamisen kehittäminen seurayhteisössä

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Laatujärjestelmän tason viisi kehitysohjelmaseuroille suunnattu seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjä -pilotti on ensi askeleita kohti 2020-luvun Palloliittoa. Tähän ohjelmaan valittiin ensi vaiheessa mukaan Suomesta neljä seuraa: Ilves, FC Inter, HJK ja SJK. Loistavaa, että pääsimme mukaan tähän huippukovaan seuraan! Voisi sanoa, että SJK ”hyppää tietyllä tavalla Piirin rooliin”. Piirit tulevat poistumaan futiskartalta tämän vuoden loppuun mennessä. Jatkossa on seurojen Palloliitto ja sen alapuolella alueen isommat seurat ottavat huolehtiakseen yhteistyöseuroja, jotka haluavat olla mukana yhteistyötoiminnassa.

Kyseisessä roolissa Valmennusosaamisen kehittäjällä on kokonaisvastuu seurayhteisön valmennusosaamisen kehittämisestä. Ydinseuran lisäksi toiminnassa ovat mukana yhteistyöseurat, joiden valmentajien koulutuksista hän vastaa Futisvalmentajastartista ikävaihekoulutuksiin sekä myöhemmin aina UEFA C-tasolle asti.

Valmennusosaamisen kehittäjä vastaa seurayhteisön seurojen valmentajarekisteristä ja toimii kokoavana voimana eri koulutuksiin verkoston valmentajille ja valmennuspäälliköille. Lisäksi hän tukee Palloliiton henkilöstöä Huuhkaja- ja Helmaripolun pelaajakehitystapahtumien organisoimisessa ja toteuttamisessa. Henkilöltä vaaditaan soveltuvaa pedagogista koulutusta ja UEFA B -lisenssiä tai suunnitelmaa sen toteuttamisesta. SJK on valinnut kyseiseen työtehtävään 34-vuotiaan kasvatustieteiden maisterin ja ammatillisen opettajan Tuomas Nikupeterin. Hän tuntee seuran toimintaympäristön oltuaan seuran päätoimisena työntekijänä jo kolme vuotta. Tuomas on aloittanut ko. työtehtävän 1.2.2019.

Rahoitus tähän toimintamalliin koostuu Palloliiton tuesta sekä ydinseuran että yhteistyöseurojen osuudesta.

Alueellisessa seurayhteistyömallissa on mukana tällä hetkellä seuraavat kahdeksan (8) seuraa: APV Alavus, Jalas Jalasjärvi, IK Ilmajoki, Karhu Kauhajoki, Virkiä Lapua, Kanu Kauhava, AKisa Alahärmä ja SeMi Seinäjoki. Muut alueen seurat voivat niin halutessaan tulla mukaan toimintaan myöhemminkin tai ostaa palveluja esim. oman seuran valmentajakoulutuksiin.

Valmennusosaamisen kehittäjän käytännön työtehtäviä:

Tämä tarkoittaa myös sitä, että SJK- junioreiden ikäluokkajoukkueiden harjoituksissa voi käydä aika ajoin pelaajia maakunnan yhteistyöseuroista. Koska heitä tulee ja kuinka paljon pelaajia tulee? Nämä sovitaan seurojen valmentajien kesken. Ehdottomasti niin, että SJK- juniorijoukkueen valmentajilla on aina tieto asiasta, koska he suunnittelevat jokaisen harjoitustapahtuman ja siksi on tärkeää tietää harjoituksiin osallistuvien pelaajien määrä. Harjoituskerran hinnaksi on määritetty 3 euroa/harjoituskerta hallikauden ajaksi, koska hallivuorot ovat maksullisia. SJK- juniorijoukkueet hoitavat rahaliikenteen ns. joukkuemaksun tyylisesti toteutuneiden harjoituskertojen mukaan.

Kun siirrytään Liiton sarjojen 11v11 peleihin (13-15v) niin tällöin YJ- joukkueet tulevat mukaan yhdeksi yhteistyömalliksi. Myös nuoremmissa ikäluokissa voidaan yhdessä sopia YJ- joukkueita erillisiin tapahtumiin ja turnauksiin.

Lisätietoja asiaan liittyen

Tuomas Nikupeteri             tuomas.nikupeteri@sjk-juniorit.fi              040-7333278

Kari Kiviluoma                    kari.kiviluoma@sjk-juniorit.fi                    0400-876968

Jyri Hietaharju                    jyri.hietaharju@sjk-juniorit.fi                     045-6748972