Vuosien Saatossa Osa XVIII

Vuosien Saatossa Osa XVIII Elokuun 18. päiväKun TP-Seinäjoki tänään kohtaa Castrénin muovilla OPS:n, on se kaikkiaan kymmenes elokuun 18. päivänä pelattu ottelu viimeisten reilun 35 vuoden aikana seuran edustusjoukkueen kohdalta.Ensimmäinen näistä kamppailuista oli matsi kokkolalaista Öja-73:a vastaan kaudella 1974, jolloin joukkueet pelasivat IV divisioonaa. Kausi ei TP-55:n nimellä pelanneelle joukkueelle ollut mikään riemuvoitto, sillä Öja-73 takoi kotonaan taululle murheelliset 7-1 –numerot. Seinäjokelaiset sijoittuivat sarjassa lopulta kahdeksanneksi kerättyään vain 12 pistettä. Taakse sentään jäivät Kokkolan Kunto ja Lapuan Työväen Urheilijat. Öja-73 puolestaan tuli seitsemänneksi saatuaan kolme pinnaa enemmän kuin TP-55.Vuotta myöhemmin TP-55 sai samassa sarjassa vieraakseen Vaasan Setlementti Yhdistyksen. Vaikka kausi sujuikin selvästi paremmin ja tuloksena oli kolmas sija Seinäjoen Työväen Urheilijoiden ja Huutoniemen Reippaan jälkeen, jouduttiin sarjassa toiseksi viimeiseksi jääneen VaSY:n kanssa tyytymään 3-3 –tasapeliin.Kaudella 1981 matkusti TP-55 Vaasaan pelaamaan Huutoniemen Reipasta vastaan Kolmosen Lohko 8:ssa. Joukkueet kamppailivat tiukasti kakkossijasta sarjassa, sillä nykyisin Veikkausliigassa pelaava VPS oli omaa luokkaansa tuolla kaudella. HuuRe vei valitettavasti voiton numeroin 3-0 pitäen myös lopullisessa taulukossa kakkossijan TP-55:n sijoituttua kolmanneksi. Pruukilaisten maalitykki tuolla kaudella oli muuten Matti-Pekka Niemi, joka tulitti 11 osumaa.Kaudella 1984 oli vuorossa reissu Kaskisiin merenrannalla sijaitsevalle kentälle, missä paikallinen Kaskö IK isännöi oranssipaitaisia Kolmosen Lohko 8:n kamppailussa. Matsi sujui mainiosti, sillä tuliaisina oli selvä 4-0 (1-0) –voitto. Maaleja ottelussa mättivät kahdesti osuneen Jari Mäen lisäksi Latvalan veljekset Anssi ja Juha. TP-55 sijoittui lopulta lohkossaan neljänneksi vaasalaisen ABK-48:n oltua selvä ykkönen. Petalax IK ja Vaasan IFK olivat myös TP-55:n edellä sarjataulukossa. Kaskö IK puolestaan sijoittui seitsemänneksi. TP:n paras maalintekijä tuolla kyseisellä kaudella oli 15 maalia pyssyttänyt Jari Mäki. Sekä Anssi, että Juha Latvala tekivät kumpikin neljä maalia.Kauniina elokuisena päivänä vuonna 1990 pelattiinkin sitten Ykköstä ja tehtiin reissu Kuopioon. Siellä kohdattiin sittemmin edesmennyt Kuopion Elo kauniilla Väinölänniemen Stadionilla. Sarjanousija TP-Seinäjoki sai maksella oppirahoja Kuopion matkallaan jääden pisteittä isäntien viedessä voiton lukemin 2-0. Ensimmäisellä puoliajalla Juha Bergströmin roikku yllätti Asko Ristimäen totaalisesti ja heti toisen puoliajan alussa kokenut Jukka Mykkänen teki ratkaisevan osuman 46. minuutilla. Kauden päättyessä TP-Seinäjoki sijoittui Ykkösessä debyyttikaudellaan kuitenkin kunnioitettavasti kuudenneksi. Elo puolestaan oli sarjassa neljäs. Sekä sarjan voittanut PPT, että FF Jaro pääsivät SM-karsintaan ja lisäksi molemmat vielä nousivat. Silti TP-Seinäjoki oli kummallekin erittäin vaikea vastustaja, sillä PPT joutui kotonaan tyytymään 1-1 –tasapeliin oranssi-mustien kanssa häviten Seinäjoella 1-0. Tuo tappio tiesi potkuja PPT:n valmentajalle, Pauno Kymäläiselle. FF Jaro puolestaan voitti TP-Seinäjoen kyllä kotonaan, mutta kauden viimeisessä sarjamatsissa TP yllätti pietarsaarelaiset kotikentällä 2-1.Seuraavan kerran elokuun 18. päivänä pelattiinkin heti kaudella 1991, jolloin vieraaksi saapui junnuturnauksen aikaan iisalmelainen PK-37. Aiemmin kauden aikana TP-Seinäjoki oli vieraillut Sankarniemellä ja tyrmännyt siellä isännät numeroin 4-0. Nyt kova ja kokenut PK-37 haki revanssin miltei yhtä tylyllä tavalla kyykyttäen oranssipaitaisia Keskuskentän aurinkoisessa illassa numeroin 3-0. Vieraiden maalinteon aloitti 38. minuutilla Petri Jäntti. Toisella puoliajalla Tommi Sallinen siirsi vieraat kahden maalin johtoon 58. minuutilla ja vain kaksi minuuttia myöhemmin oli asialla Kimmo Pöyhönen sinetöiden loppunumerot. Kotijoukkueen riveissä oli tukku tuttuja kasvoja, mutta olipa mukana mm. sellainenkin kaveri kuin Seppo Viiri, joka pelasi TP-Seinäjoen väreissä lainamiehenä Rovaniemen Palloseurasta. Myös agenttihommissa nykyisin puuhaava Tuomas Talvitie nähtiin areenalla oranssissa asussa. Kauden päätteeksi TP-Seinäjoki sijoittui Ykkösessä kolmanneksi. Ironista, mutta kaksi pistettä enemmän olisi tarjonnut TP-Seinäjoelle karsintamahdollisuuden SM-sarjaan. PK-37 puolestaan sijoittui sarjassa seitsemänneksi. TP-Seinäjoen paras maalintekijä kaudella 1991 oli Tommi Laaksonen yhdeksällä osumallaan.Kolme vuotta myöhemmin TP-Seinäjoki pelasi Kakkosen Pohjoislohkossa ja edessä oli paikallisottelu Sepsi-78:aa vastaan. Aivan kuten tällä kaudella Sepsi-78 oli ottanut voiton oranssi-mustista. Kauden ensimmäinen ottelu päättyi sinisille 2-1, mutta nyt oli revanssin paikka ja se myös otettiin. Maalittoman ensimmäisen puoliajan jälkeen brasilialainen Pinduca huudatti katsomoa vieden isännät johtoon kun peliä oli käyty 64. minuuttia. Lopullisen niitin kamppailulle iski Marko Nieminen kaksi minuuttia ennen ottelun loppua. Sarjataulukossa joukkueet päätyivät 28 pisteeseen ja vain kuusi pistettä erotti kaksikon putoamisviivasta. Tosin myös rovaniemeläinen Santa Claus oli samoissa pisteissä. TP-Seinäjoen parhaat maalintekijät kaudella 1994 olivat brasilialaiset Betinho ja Pinduca. Molemmat tekivät viisi maalia. Loppukauden apuina pelanneet Jyri Puhakainen ja Marko Nieminen onnistuivat kumpikin mukavasti. ”Rate” teki neljä maalia ja ”Make” kolme.Kausi 1996 puolestaan oli TP-Seinäjoelle sitten jo merkittävästi parempi. Valmentajavelho Keith Armstrong johdatti joukkonsa voitosta toiseen ja lopulta oranssi-mustat nousivatkin Veikkausliigaan. Elokuun 18. päivänä Keskuskentälle vieraaksi oli saapunut legendaarinen Kuopion Palloseura, jonka kausi ei kuitenkaan sujunut erityisen vahvasti, vaan joukkue jäi sarjassa seitsemänneksi. Silti kanarialinnut tarjosivat tiukan vastuksen. Kotijoukkue voitti kamppailun numeroin 2-1 Arto Jalasvaaran vietyä isännät 1-0 –taukojohtoon ottelun 38. minuutilla. Toisen puoliajan ensimmäisellä minuutilla Mark Farthing lisäsi johdon kahteen maaliin, mutta KuPS tuli ottelun lopussa lujaa ja onnistuikin kaventamaan Kai Rönkön toimesta 84. minuutilla. Matsi oli todella kova ja viihdyttävä tarjoten yleisölle hienoa jalkapalloa. Veikkauksen tähdet menivät kaikki kotijoukkueelle maalivahti Asko Ristimäen saatua kolme sakaraista, Janne Sallin kaksi ja avausmaalin tekijän, Arto Jalasvaaran napattua viimeisen tähden koriinsa.Kaudella 2001 TP-Seinäjoki matkusti Tampereen Tammelaan kohtaamaan TPV:n. Tasainen matsi päättyi 1-1 –tasapeliin Kalle Helinin vietyä isännät johtoon 17. minuutilla. TP-Seinäjoki tasoitti kuitenkin ottelun 74. minuutilla Pasi Oksasen toimesta ja näin pinnat jaettiin. Kauden päätteeksi TP-Seinäjoki oli sarjassa hienosti kolmas Veikkausliigaan nousseiden FF Jaron ja FC Hämeenlinnan jälkeen. TPV puolestaan sijoittui sarjassa viidenneksi. TP-Seinäjoen riveissä tuossa kamppailussa nähtiin sellaiset hiukan pidemmälle sittemmin päässeet kaverit kuin Chris Cleaver ja Jyri Hietaharju.Nuo yhdeksän kamppailua elokuun 18. päivänä ovat tuoneet seuran tilille vain kolme voittoa. Tasan on pelattu kaksi kertaa ja tappiosarakkeeseen on tullut neljä merkintää. Maalisaldo on vastustajien eduksi 13-20. Kotikentällä on yhdeksästä kamppailusta pelattu neljä ja vieraissa viisi.Sopii toivoa, että vierassaldo paranee tänään, vaikka paikka onkin paha. Silti kaikki paineet ovat juuri päivän isännällä, OPS:lla. Joukkueen on käytännössä pakko kaataa TP-Seinäjoki, mikäli se aikoo pysytellä PS Kemin vauhdissa mukana. TP-Seinäjoki puolestaan saa lähteä matsiin vapautuneesti ja pyrkiä tekemään kiusaa oululaisille.